16 november 2016

Estetiska programmet ger dig en bred högskolebehörighet främst inom estetiska/konstnärliga, humanistiska eller samhällsvetenskapliga utbildningar. Vi erbjuder en kreativ och minnesvärd gymnasietid som ger dig utrymme att utveckla din talang oavsett vilken inriktning du väljer.

Som elev på Hedbergska har du möjlighet att bredda din utbildning genom att välja behörighets- och meritgivande kurser som t.ex. Matematik 2b, Naturkunskap 2 och språk inom ramen för det individuella valet och/eller i programfördjupningarna.

Estetiska programmet erbjuder ett stort utbud av kurser som ytterligare kan bredda din behörighet till fortsatta högskolestudier inom många områden.

På estetiska programmet lär du dig att skapa, möta, uppleva och analysera uttryck inom olika konstarter. Dessutom får du möjlighet till personlig utveckling och ökat självförtroende genom eget kreativt arbete.

De två inriktningarna samarbetar kring större sceniska produktioner.

Högskoleförberedande
Skola: Hedbergska
Inriktningar

Estetik och media
Framtida yrken/studieområden

Jurist, Polis, Psykolog, Fotograf, Illustratör Designer, Musiklärare, Musiker, Ljudtekniker mm

Behörighet

För att vara behörig till Estetiska programmet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst nio av grundskolans övriga ämnen.

Inriktning Estetik & Media

Hos oss får du möjlighet att lära dig mer om fotografering, film, grafisk design, illustration och ljudproduktion. Till din hjälp kommer du att ha engagerade lärare, bra utrustning i nya fina lokaler och klasskamrater som brinner för samma sak som du gör. Genom teori och praktiskt arbete lär du dig att designa olika trycksaker, illustrera affischer, rörlig grafik och att arbeta i team för att göra film från manus till färdig produktion samt lägga ljud på olika medieprodukter.

Lär dig digital design och fotografering.

Du får också lära dig om all slags digital fotografering så som dokumentär, studio, reklam och mode. Här får du chansen att utveckla din stil och samtidigt lära dig om ljussättning, bildkomposition och bildredigering.

Inriktning Musik

Om du har musik som ditt stora intresse kommer du att få en rolig och utvecklande gymnasietid som förbereder dig för både konstnärliga och akademiska högskolestudier. Här får du upplevelser, spelkompisar, stor gemenskap och utlopp för din kreativitet samt ökat självförtroende. Du får både bredda och fördjupa dina kunskaper inom olika delar av musikområdet. Hos oss studerar du instrument och sång, ensemble med körsång, musikteori och estetisk kommunikation. Undervisningen sker både individuellt och i grupper av olika storlekar.

Fördjupa dig i dina intressen.

Utbildningen erbjuder även programfördjupningar inom till exempel musikproduktion, arrangering och komposition, teori samt ensemble. Du kommer även att vara engagerad i flera olika sceniska framträdanden i och utanför skolan. Till de större konserterna hör den traditionella Vårshowen, en av Sundsvalls större musikproduktioner som äger rum i vår egen nyrenoverade och välutrustade aula.

16 november 2016

Trevor Fisher

Rektor Hedbergska

Restaurang och Livsmedels-