16 november 2016

Programmet passar dig som vill lära dig mer om turism, resor och olika kulturer. Du får lära dig marknadsföring, entreprenörskap, arbete med andra människor och att ge god service i en ständigt utvecklande bransch som växer allt mer.

Yrkesprogram
Skola: Hedbergska

Inriktning

Hotell och konferens

Framtida yrken/studieområden

Hotellpersonal, eventpersonal i Sverige och utomlands, serviceyrken som receptionist, konferensvärd

Behörighet

För att vara behörig till Hotell- och turismprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Att resa, bo och uppleva är viktiga delar i turismen. Hotell- och turismprogrammet varvar teoretiska studier med studiebesök och praktiska inslag. Du får lära dig om turistgeografi, organisering och planering av resor, natur, kultur och miljö samt etiska frågor.

Inom turismbranschen är det också viktigt med språkkunskaper.
På programmet läser du två kurser i engelska och du har genom programfördjupning möjlighet att ta del av Sundsvalls största språkutbud.
Väljer du att läsa Svenska 2 och 3 får du dessutom allmän behörighet för studier på högskola/universitet.

Utveckla din företagsamhet, kreativitet och initiativförmåga.

Entreprenörskap är också viktigt inom turismbranschen för att snabbt kunna anpassa sig till förändringar och utveckla nya idéer. Du läser därför en kurs inom entreprenörskap där du får utveckla din företagsamhet, kreativitet och initiativförmåga.

Kontakt med yrkeslivet

Turismbranschen är en bransch i ständig förändring. För att kunna ge dig en uppdaterad utbildning samarbetar vi med lokala företag och organisationer med olika projekt inom turism. En av våra studieresor går till Stockholm och Arlanda med besök hos viktiga aktörer i branschen.

I utbildningen ingår 20 veckors arbetsplatsförlagt lärande (APL).
För detta samarbetar vi med turistföretag både lokalt och i den svenska fjällvärlden samt med utländska företag i Europa, exempelvis i Dublin på Irland.

16 november 2016

Gunilla Ejdenius-Edlund