Sunsdavalls gymnasium
Knapp för att fälla ut studentmenyn Knapp för att fälla ut menyn Knapp för att fälla ut sök

Sundsvalls gymnasium

Läs på olika språk

27 april 2016


Här får du veta hur du kan läsa på andra språk än svenska. Det kan exempelvis gälla dig som läser språk i skolan eller som har ett annat modersmål. Flerspråkighet har visat sig ha positiv effekt på hjärnan och genom att underhålla modersmålet har man lättare att lära sig ett nytt språk.

På biblioteken

Sundsvalls gymnasiums bibliotek har ett litet utbud med böcker på andra språk än svenska. Välj "Utökad sökning" i katalogenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster, där du söker bland våra böcker. Välj det språk du är intresserad av till höger under "Alla språk". Vi har även böcker på lättläst svenska, om du håller på att lära dig språket.

Ett större urval finns på Sundsvalls stadsbibliotek.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Klicka på kugghjulet till höger om sökrutan, välj språk.

Det största utbudet, även ovanliga språk, har Internationella biblioteketlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster i Stockholm. Kontakta skolbiblioteket om du vill låna en bok från dem. Internationella biblioteket har även länkar till litteratur på andra språklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du har läsnedsättning kan du läsa talböcker via Legimuslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster på olika språk. Skolbiblioteket hjälper dig att börja använda Legimus. Välj "Utökad katalogsökning" och "Språk". Det räknas inte som en läsnedsättning att du har svenska som andraspråk. Om du däremot har svårt att läsa på grund av en läsnedsättning även på ditt eget språk får du låna talböcker på svenska och andra språk.

​Nyheter på olika språk

Genom att logga in med ett lånekort från stadsbiblioteket kan du läsa tidningar från hela världen. Library PressDisplaylänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har över 4000 tidningar och tidskrifter på 60 olika språk.

Sveriges Radiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du lyssna på nyheter på olika språk och på lättare svenska. Klicka på "News in other languages".

SVTlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster har en nyhetssändning på lätt svenska som också ges på arabiska och textas på engelska.

​Lexikon och upplysningstjänster

Lexinlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster samlar lexikon på femton olika språk. Bilder, symboler och videofilmer hjälper språkinlärningen.

Bibblan svararlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du ställa frågor på olika språk inom alla områden och få svar på ditt språk.

Information om Sverigelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster är en portal för dig som är ny i Sverige. En del av informationen vänder sig särskilt till dig som är ung. På www.omsvenskaskolan.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du även läsa om hur svenska skolan fungerar på olika språk.