Förmåner
I Sundsvalls kommun arbetar vi tillsammans för att göra skillnad för invånarna. För att du ska trivas och utvecklas erbjuder vi flera förmåner som anställd, både gemensamma kommunala förmåner och unika erbjudanden för Sundsvalls kommun.
Vi vill att du ska trivas, växa och hitta en bra balans mellan arbete och fritid. Vi erbjuder till exempel friskvård, fler semesterdagar och extra föräldralön.
Vi vill skapa förutsättningar för fysisk aktivitet i syfte att öka välbefinnande, frisknärvaro och förebygga arbetsrelaterade belastningsskador. Friskvårdsförmånerna som vi erbjuder är friskvårdskort, friskvårdsbidrag och friskvårdtimme där verksamheten tillåter.
Friskvårdskort
Vi erbjuder dig som anställd friskvårdskort, vilket är ett årskort på lokala gym- och träningsanläggningar, kommunens badanläggningar och spårkort för skidspåren på Södra berget. Som ett alternativ till friskvårdskort erbjuder vi också en digital träningstjänst.
Friskvårdsbidrag
Du kan välja att använda friskvårdsbidrag om du som medarbetare önskar göra någon annan fysisk aktivitet än de som möjliggörs av de träningskort som erbjuds.
Friskvårdstimme
Vi erbjuder våra medarbetare en friskvårdstimme per vecka på arbetstid, där chef och verksamhet tillåter det.
Som medarbetare i en kommun får du bland annat fler semesterdagar än vad som gäller enligt lag.
Extra semester för dig över 40
Du har rätt till 25 semesterdagar per år. Från och med året du fyller 40 får du 31 semesterdagar. Från och med året du fyller 50 får du 32 semesterdagar. (För dig som arbetar inom skola och har uppehålls- eller ferielön gäller särskilda bestämmelser för semester).
Extra tillskott i semesterkassan
Om du har månadslön behåller du din lön under semestern och får semesterdagstillägg samt eventuellt semesterlönetillägg.
Har du timlön får du semesterersättning motsvarande minst 12 procent av lönen under intjänandeåret. Den intjänade semestern kan tas ut året efter.
Förmånligt semesterintjänande
Du får också en förmån som innebär att du fortsätter att tjäna in full semester även om du är sjukskriven eller föräldraledig på deltid, under förutsättning att du fortfarande jobbar minst 40 procent.
Spara semesterdagar
Om du har rätt till fler än 20 betalda semesterdagar under ett semesterår kan du spara de dagar som överstiger 20 till senare år. Du får ha upp till 30 semesterdagar sparade. Du kan också ansöka om ledigt för del av dag – så kallade semestertimmar – om du tjänar in fler än 25 semesterdagar.
(Informationen i den här fliken är hämtad från en broschyr “Säg hej till ditt kollektivavtal!” från SKR, Sveriges Kommuner och Regioner, 2024.)
Semesterväxling
Vi erbjuder möjlighet att semesterväxla. Att semesterdagsväxla innebär en möjlighet att byta sitt semesterdagstillägg mot fem eller sex extra lediga dagar med lön. Att semesterväxla är ingen rättighet utan beslut tas av ansvarig chef, utifrån verksamhetens behov.
Alla medarbetare är automatiskt medlemmar i personalföreningen SK65. Föreningen bildades 1965 och arrangerar sedan dess olika typer av motions- och fritidsaktiviteter, “prova på”-dagar, resor och utbildningar. Det finns också en del rabatter att tillgå som medlem i föreningen.
Det finns flera personalföreningar du som är medarbetare kan ta del av.
SK65
Alla medarbetare är automatiskt medlemmar i personalföreningen SK65. Föreningen bildades 1965 och arrangerar sedan dess olika typer av motions- och fritidsaktiviteter, “prova på”-dagar, resor och utbildningar. Det finns också en del rabatter att tillgå som medlem i föreningen.
SKAKK – Sundsvalls kommunanställdas konstklubb
Alla medarbetare i kommunkoncernen kan välja att gå med i Sundsvalls kommunanställdas konstklubb (SKAKK). När du går i pension kan du stanna kvar som medlem.
Till jul får medarbetare som arbetar på kommunen julgåvokort. Det ger möjlighet till en mängd upplevelser där du själv väljer aktivitet.
Arbetsgivaren uppvaktar dig när du fyller 50 år. Villkoren är att du är tillsvidareanställd och arbetat hos oss sammanhängande de senaste sex åren.
För att visa uppskattning får du som arbetat i kommunen under 25 år en gåva. Du kan välja mellan en klocka, ett armband eller resecheck.
Alla våra medarbetare som går i pension får en pensionsgåva från arbetsgivaren.
Som medarbetare i en kommun har du ett av Sveriges viktigaste jobb. Du får också en arbetsgivare som har bra kollektivavtal!
Ett kollektivavtal påverkar bland annat din lön, semester, pension och mycket mer. Kollektivavtalen som gäller för dig som arbetar i kommunen ger dig en rad betydelsefulla förmåner, så att du kan ha det bra både på och utanför jobbet.
Förmånerna som beskrivs nedan gäller främst för dig som går under kollektivavtalen HÖK/AB, vilka omfattar de flesta medarbetare i kommunen. Förmånerna är i vissa fall förknippade med villkor, till exempel anställningstid.
Lön och ersättningar
Så här fungerar det med lön, ersättningar och arbetstid.
Så fungerar din arbetstid
I genomsnitt jobbar du 40 timmar i veckan om du arbetar heltid. Om du jobbar helgdagar* som infaller på någon av dagarna måndag–lördag är arbetstiden istället i genomsnitt 38 timmar och 15 minuter per vecka.**
*Med helgdag jämställs här påsk-, pingst-, midsommar-, jul- och nyårsafton.
**Det finns fler heltidsmått än de två som nämns ovan. Vilket som gäller för dig beror bland annat på ditt yrke och när du jobbar.
Du får ekonomisk ersättning eller kompensation i form av ledighet om du:
- Arbetar övertid
- Arbetar på obekväm arbetstid, det vill säga kväll, natt eller helg
- Har jour eller beredskap i ditt jobb.
Din föräldraledighet
Om du får barn finns det viktigare saker att tänka på än ekonomi. Tack vare kollektivavtalet får du lite extra på kontot av din arbetsgivare när det är dags för föräldraledighet.
Extra ersättning om du blir förälder
Utöver föräldrapenningen du får från Försäkringskassan får du föräldrapenningtillägg av din arbetsgivare. Gäller under förutsättning att du tar ut föräldrapenning och har varit anställd hos din arbetsgivare under minst ett år. Tillägget motsvarar 10 procent av din lön och betalas ut under 180 dagar fram till barnet är två år.
Din tjänstepension är skyddad under hela din föräldraledighet
Din arbetsgivare gör tjänstepensionsavsättningar under hela din föräldraledighet – oavsett om det är obetald eller betald ledighet. Motsvarande skydd finns vid ledighet med graviditetspenning.
Om du blir sjuk
Om du blir sjuk, råkar ut för en olycka eller arbetsskada är det viktigt att du kan fokusera på att bli frisk utan oro för din ekonomi. Därför får du som medarbetare i en kommun både kollektivavlönad sjuklön och ersättning för lönebortfall.
De två första veckorna
Dina två första sjukveckor får du sjuklön enligt sjuklönelagen från din arbetsgivare.
Sjuk upp till tre månader
Sjukdag 15–90 får du, utöver sjukpenning från Försäkringskassan, sjuklön på 10 procent av den lön du går miste om från din arbetsgivare. Om din lön är högre än Försäkringskassans tak för sjukpenning betalar din arbetsgivare dessutom en extra utfyllnad på din lön.
Villkor och ersättningsnivåer i kollektivavtalet Allmänna bestämmelser, SKR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..
Försäkringar från din arbetsgivare
Som medarbetare i kommun eller region har din arbetsgivare ett antal försäkringar för dig.
Sjuk längre än tre månader
Om du är sjuk längre än 90 dagar kan du få viss ersättning genom en försäkring som din arbetsgivare har – Avtalsgruppförsäkringen (AGSKL).
Du kan även få ersättning via försäkringen om du skulle få din sjukpenning indragen på grund av att Försäkringskassan bedömer att du kan klara ett normalt förekommande arbete på arbetsmarknaden. Du ansöker själv om dessa försäkringar!
Försäkring vid arbetsskada
Om du drabbas av en arbetsskada så har din arbetsgivare en försäkring för dig, Trygghetsförsäkring vid arbetsskada (TFAKL), som ger dig ersättning. Du ansöker själv om den här ersättningen på AFA Försäkring.
Om du skulle skada dig på jobbet...
...eller på väg till eller från arbetsplatsen så att du inte kan arbeta under en längre tid hjälper din arbetsgivare dig med ekonomisk ersättning.
Utvecklas i yrkeslivet
Som anställd kan du få stöd för att kompetensutveckla dig eller studera. Mer information om vilket stöd som kan fås finns på Omställningsfonden. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Tiden efter arbetslivet
Varje år avsätter kommunen pengar till din tjänstepension – vilket kan bli en betydande del av din framtida pension.
Du kan själv välja vilket bolag som ska förvalta dina pensionspengar. Om du inte gör ett aktivt val placeras pengarna i en traditionell pensionsförsäkring med återbetalningsskydd på KPA Pension. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För dig som vill veta mer om dina kollektivavtal
Kollektivavtalen som gäller för dig har Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) arbetat fram tillsammans med de fackliga organisationerna för att du ska få ett bra och förmånligt arbetsliv. Förmånerna som beskrivits här ingår i olika kollektivavtal.
Lön och löneöversyn regleras i någon av de sex Huvudöverenskommelserna (HÖK). Anställningsvillkor som semester och arbetstid styrs av Allmänna bestämmelser (AB), en bilaga till HÖK. Pension regleras av KAP-KL/AKAP-KL. Dessutom finns kollektivavtal för beredskapsbrandmän, arbetsmarknadspolitiska åtgärder och personlig assistent.
Läs mer på SKR:s webbplats: Kollektivavtal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.