El- och energiprogrammet

El- och energiprogrammet är något för dig som vill arbeta inom ett område där utvecklingen går snabbt och arbetsmiljön är omväxlande.

I dag är det datorer som styr hissar, robotar som styr produktionen i fabriker och elinstallationer som tänds med hjälp av rörelsedetektorer. Utvecklingen går snabbt och därför kan du som elektriker förvänta dig en omväxlande arbetsmiljö. På El- och energiprogrammet får du lära dig det senaste inom elektronik och teknik. Arbetet är ofta praktiskt varvat med teori vilket ger dig en omväxlande och lärorik studietid.

El- och energiprogrammet är ett yrkesprogram med lokaler på Västermalm.

Framtida yrken och studieområden

Efter avslutad utbildning är du certifierad elektriker. Du kan till exempel arbeta som konstruktör, konsult på industriella företag eller utföra service och underhåll på värmepumpar, fastigheter eller industrier.
Du kan även läsa till grundläggande behörighet för studier på högskola/universitet om du väljer att läsa till Svenska 2 och 3/ Svenska som andraspråk 2 och 3 samt engelska 6!

Behörighet

För att vara behörig till El- och energiprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.

Automation

Väljer du inriktning Automation får du lära dig mer om hur du styr en maskin genom elektroniska styrsystem, regulatorer och datorer. En automationstekniker kan sedan arbeta med drift och underhåll av industristyrsystem, styrning av robotar, sågverk, transportbanor, processutrustningar och mycket mer.

Elteknik

På inriktningen Elteknik får du lära dig att installera, felsöka och reparera alla typer av elektriska apparater och utrustningar. Du kommer även att få grundläggande kunskaper i belysning och installationsteknik samt teori och praktik för elektriska installationer. Det kan till exempel vara termostater för reglering av golvvärme, belysning och motorer.

Kontakt

Thomas Pettersson Programsamordnare

Marie Lundmark Studie- och yrkesvägledare

Birgitta Färdvall Skolsköterska

Yvonne Näslund Administratör

Helena Dahllund Specialpedagog