Ung Företagsamhet

Prova på att driva ett UF-företag!

På Sundsvalls gymnasium har eleverna möjligheten att få driva ett UF-företag under ett år, antingen som en ordinarie kurs i sitt program eller genom individuellt val på tex kursen Entreprenörskap och företagande.
UF-företagande är en utbildning där eleverna får driva egna företag, med riktiga varor och tjänster. Eleverna väljer själva den affärsidé de vill jobba med, undersöker marknaden och skaffar startkapital. Till sin hjälp har de utbildningsmaterial, sina lärare, minst en rådgivare från näringslivet samt medarbetare från Ung Företagsamhet. Syftet är att eleverna ska få lära sig allt om företagande, från idéstadiet, till driften av företaget, och slutligen avveckling.
Många lockas av möjligheten att tjäna pengar på skoltid.

Läs rapporten här!

I januari 2013 presenterades rapporten Effekter av utbildning i entreprenörskap – en långtidsstudie av UF alumners arbetsmarknadspotential och företagande av docent Karl Wennberg vid Stockholm School of Economics och Niklas Elert på Ratio. Rapporten visar att UF-företagare senare i livet:

1. får högre medelinkomst
  2. blir chefer i större utsträckning
  3. har en högre etablering på arbetsmarknaden
    Effekter_av_utbildning_i_entreprenorskap_0Det resultatet ska sättas i relation till rapporten Övning ger färdighet – En långtidsuppföljning av UF-företagares entreprenöriella karriärer i Sverige 1990-2007 som gavs ut 2011, även den av Karl Wennberg. Rapporten visar att UF-företagare:

1. startar företag i större utsträckning senare i livet
    2. anställer fler personer i sina företag
    3. har högre omsättning i sina företag
    4. har längre livslängd på sina företag

…än de som inte har drivit UF-företag.

År 2016 togs rapporten En regional analys av UF-företagare och företagsamhet fram som visar på att det inte spelar någon roll var i Sverige man bor för att uppnå ovanstående effekter. Kommuner som arbetar strategiskt med näringslivsutveckling och samarbetar med Ung Företagsamhet får fler jobb och bidrar till att invånarna stannar kvar eller flyttar tillbaka till sin hemkommun i högre utsträckning.

Läs rapporten här!
    Ung_foretagsamhet_ovning_ger_fardighet_april_2012_1

Ung Företagsamhet är en politiskt obunden, ideell utbildningsorganisation och är en del av den globala organisationen Junior Achievement. Sedan 1980 har Ung företagsamhet utbildat gymnasieelever i entreprenörskap genom utbildningen UF-företagande. Sedan 2010 arbetar UF även på grundskolan. Ung Företagsamhet ger barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap.

Det är vid mässor som man får den mest rättvisa bilden av vad Ung företagsamhet är:
i Sundsvallsregionen är det dessa datum ni ska lägga på minnet:

Lokala UF-mässan, 2018-12-14

Regionala mässan, Nordichallen Sundsvall 2019-03-20 -2019-03-21

SM i Ung Företagsamhet 6-7 maj, Stockholmsmässan

Under UF året samlar eleverna på sig en drös erfarenheter, inte bara de som siktar på att bli egenföretagare i framtiden. UF ger eleverna chansen att utveckla sina sociala och kommunikativa förmågor på sätt som ingen annan kurs gör. Eleverna ges möjligheten att få en glimt av vad som kommer efter gymnasiet och bygger upp ett kontaktnät som för många blir guld värt i framtiden. Så här säger några av våra före detta elever om vilka lärdomar de dragit av att driva UF.

Hos oss jobbar Sveriges bästa UF-lärare 2016, Anneli Johnasson!
Representanter från Svenskt näringsliv och Prins Daniel delade ut priset!
annelijohansson-uf-pris2016

Ung Företagsamhets hemsida