ANSEL
Projektet ANSEL omfattar innovativa samarbeten mellan organisationer, kulturarbetare, konst, kreativa industrier och nätverksleverantörer som utvecklar nya möjligheter för digitaliserad kultur.
ANSEL är ett samarbetsprojekt med syfte att öka tillgängligheten till kulturella uttryck och utbildning i glesbefolkade delar av norra Sverige, Norge och Finland.
- Digitaliseringen påverkar konstnärers verksamhetsvillkor, kulturkonsumenters beteenden och gränserna för den nationella kulturpolitiken.
- Utvecklingen av minimal fördröjning av ljud och bild har gjort det möjligt för människor att studera och erbjuda sina kunskaper oavsett geografisk plats.
- Digitalisering kan bidra till att sänka kostnaderna för musik- och scenkonstsamarbete på distans och öka tillgängligheten för kultur och kulturutbildning.
- Projektpartnerna kommer att förena sina olika musikutbildningsmöjligheter, teaterscener, forskningskunskap, faciliteter och scenkonstexpertis till en sammanhållen resurs för boende i de glesbefolkade norra delarna av Sverige, Norge och Finland.
Tekniken är en så kallad low latency-teknik som transporterar information med ljusets hastighet – en överföring som sker i högre hastighet är via Internet. Ljud- och bildsignaler skickas utan komprimering mellan kameror och projektorer vilket minimerar fördröjning i kommunikationen och kan överföras utan risk för att bli ”hackad” eftersom tekniken är separerad från Internet.
Den nya low latency-tekniken ger nya förutsättningar för kreativa möjligheter, interaktioner och samarbeten för till exempel scenkonst i realtid.
Mer information om hur tekniken fungerar beskrivs i Riksteaterns film om produktionen av teatern Tre Rum och Spöket på Canterville: Tre Rum, Youtube Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ANSELS projektdeltagare samlades i januari 2025 hos Riksteatern för att bland annat diskutera teknikens möjligheter inom till exempel sceniska framträdanden, musiklektioner och nya kreativa användningsområden inom till exempel dataspelsdesign och musikkomposition. Läs mer i nyheten på Interreg Auroras webbplats:Seamless Creativity – Minimizing Latency for Instant Cultural Experiences, Interreg Aurora (engelsk version) Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Information vad som är på gång i projektet för Sundsvall fylls på löpande.
Spöket på Canterville – teater med 3D-animerad live-avatar
Riksteatern Creas gastkomedi och familjeteater Spöket på Canterville spelades på Scen Sundsvall i februari 2025. Föreställningen arrangerades i samverkan mellan ANSEL, Sundsvalls kommun, Riksteatern Crea och Scen Sundsvall.
I föreställningen användes low latency-teknik med 3D-animerad live-avatar för att visualisera gasten som spökar på den gamla herrgården Canterville.
Andreas Brännlund, Sundsvalls kommuns projektledare medverkade i P4 Västernorrlands radio där han berättade mer om föreställningens low latency-teknik, en teknik som skickar ljussignaler för att projicera spöket i realtid från Riksteatern i Stockholm helt utan fördröjning till scenen i Sundsvall.

Spöket på Canterville, Sundsvalls teater. Fotograf: Sören Vilks.
Tekniken installeras på Sundsvalls Teater och Sundsvalls kulturskola
Under våren 2025 kommer projektet ANSEL att installera low latency-teknik på Sundsvalls Teater och Sundsvalls kulturskola.
ANSEL är ett samarbetsprojekt mellan Riksteatern, Centria yrkeshögskola i Finland, Tromsö Universitet – Norges Arktiska Universitet, Lestijärvi samkommun, Sundsvalls kommun och Uleåborgs stad.
Projektet startade hösten 2023 och sträcker sig fram till oktober 2026.
Mer information om om projektet ANSEL finns på Riksteaterns webbplats: ANSEL, Riksteatern Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
ANSEL finansieras av Interreg Aurora (EU) samt kommunala och regionala fonder som specifikt riktar in sig på att stärka de nordliga delarna av Sverige, Norge och Finland genom social integration, digitalisering och grön omställning och är integrerat med Sápmi.
ANSEL - Access the North with the Speed of Light.
Kontakt
Andreas Brännlund, projektledare kultur- och fritidsförvaltningen
Telefon: 070-731 70 76, e-post: andreas.brannlund@sundsvall.se