Medier och resurser på olika språk
Tips och länkar för dig som pratar flera språk, har annat modersmål än svenska, läser språk i skolan eller är modersmåls- eller språklärare.
Hedbergskas och Västermalms bibliotek har varsitt litet utbud med böcker på andra språk än svenska och engelska. Kolla i språkhyllan eller under ”Utökad sökning” i Bibliotekskatalogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. genom att välja språk till höger under ”Alla språk” och sedan klicka på ”sök”. Önskar du få tag i fler böcker på något språk eller på ett språk vi inte har så kan du prata med personalen så kan vi möjligtvis låna in från andra bibliotek eller beställa.
Vi har även lättlästa böcker för dig som håller på att lära dig svenska.
Sundsvalls stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- har fler böcker på olika språk. Klicka på "utökad sökning" under sökfältet, "välj språk" och klicka på "sök".
LIBRIS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- Sveriges biblioteks gemensamma katalog. Vi kan även låna in böcker från andra bibliotek i Sverige. Välj språk och sök, för att hitta böcker på ditt språk.
Världens bibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - här kan du läsa e-böcker och ljudböcker på olika språk.
Legimus Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - om du har en läsnedsättning kan du lyssna på talböcker på olika språk här. Det räknas inte som en läsnedsättning att ha svenska som andraspråk. Om du däremot har svårt att läsa på grund av en läsnedsättning även på ditt modersmål får du låna talböcker på svenska och andra språk. Skolbibliotekspersonalen hjälper dig att skapa en användare. Om du är under arton år behöver du målsmans underskrift på: Avtal för att använda Legimus - vårdnadshavarens medgivande
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
För att söka upp böcker på ett särskilt språk i Legimus; välj ”Utökad katalogsökning”, ”Språk” och "sök".
Nationalencyklopedin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – e-språk: träna läs- och hörförståelse på engelska, franska, spanska, svenska och tyska. Det finns även ordböcker på många olika språk.
Lexin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – samlar lexikon på femton olika språk. Bilder, symboler och videofilmer hjälper språkinlärningen.
Bibblan svarar Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – ställ frågor och få svar på olika språk inom alla områden.
Pressreader Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - om du har eller skaffar ett lånekort hos Sundsvalls stadsbibliotek kan du läsa tidningar från hela världen. Ansök om bibliotekskort
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sveriges Radio Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - här kan du lyssna på nyheter på olika språk och på lättare svenska. Klicka på ”Mer” och välj språk under ”News in other languages”.
Nyheter på lätt svenska, SVT Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
SVT språkplay för iOS Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - i den här appen kan du se SVT:s program och få hjälp att utveckla ditt svenska språk. Det här är appen för dig som är flykting, nyanländ eller på annat sätt invandrat till Sverige.
SVT Språkplay för android Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Internationella biblioteket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - fler tips på resurser på olika språk
Informationssverige.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – länsstyrelsernas webbplats med information om Sverige för dig som är asylsökande eller nyligen har fått uppehållstillstånd.
Utbildningsguiden, Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - om den svenska skolan för nyanlända.
Kontakt
Mikaela Segerstedt
Skolbibliotekspersonal Hedbergska
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Vklass
Jenny Stenlund
Skolbibliotekspersonal Västermalm
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Vklass