Redovisningsekonom
Är du intresserad av att arbeta med ekonomi, siffror och rådgivning, samt vara en nyckelperson i ett företags framgång? Då är utbildningen till redovisningsekonom något för dig!

Redovisningsekonom passar dig som har ett intresse för siffror och gillar att vara noggrann, ansvarsfull och företagsam. Att arbeta som redovisningsekonom innebär också att du har en rådgivande roll där du hjälper företag att fatta viktiga ekonomiska beslut, därför behöver du ha god förmåga att kommunicera och samarbeta med andra.
Under utbildningen lär du dig att hantera allt från löpande redovisning och fakturahantering, till lönetjänster, bokslut och årsredovisningar. Du får också kunskaper inom deklaration, skattefrågor och företagsekonomisk rådgivning, samt ekonomisk planering. Med denna breda kompetens är du förberedd att möta både företag och kunder på ett professionellt och affärsmässigt sätt.
I dag finns en stor efterfrågan på kvalificerade redovisningsekonomer med både teoretiska kunskaper och praktisk erfarenhet. Efter avslutad utbildning kan du arbeta som redovisningsekonom, redovisningskonsult, revisionsmedarbetare eller i andra ekonomirelaterade roller, exempelvis som ekonomiansvarig, controller eller ekonomiassistent. Möjligheterna finns att kunna arbeta på ekonomiavdelningar inom både små och stora företag, revisionsbyråer, redovisningsbyråer, myndigheter eller kommuner. Utbildningen ger även en bra grund för att starta eget inom redovisning och ekonomi.
Utbildningsstart
- Ingen start 2025.
Information om utbildningen som pdf-dokument
Redovisningsekonom.pdf (302 kB). Pdf, 302 kB, öppnas i nytt fönster.
- 425 YH-poäng
- 2,25 år
- Heltid, 100 %
- Platsbunden i Sundsvall
- 25 utbildningsplatser
Undervisningen bedrivs i klassrum med två till fyra schemalagda lektioner per vecka och resterande tid ägnas åt självstudier eller grupparbete.
I utbildningen ingår Lärande i arbete (LIA) på en arbetsplats under 2 perioder på 10 veckor, där du får praktisk erfarenhet av yrket och får en chans att upptäcka vilken inriktning som passar dig bäst. Där varvas teori med praktik med målet att du ska få en anställning från dag ett efter din examen. Du kan läsa mer om LIA på Myndigheten för yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Du söker din LIA -arbetsplats på den ort du önskar vara. Utbildningsledare stödjer dig under arbetets gång. Skolan kan erbjuda LIA-platser i Sundsvallsområdet, men resa, eventuellt boende och andra omkostnader bekostas av den studerande.
År 1
- Redovisning 1 - Löpande redovisning, 30 YH-poäng
- Digitala verktyg och metoder, 20 YH-poäng
- LIA 1, 50 YH-poäng
- Handelsrätt, 40 YH-poäng
- Beskattningsrätt, 10 YH-poäng
- Redovisning 2 - Bokslut med skatteperspektiv, 30 YH-poäng
- Löneadministration, 30 YH-poäng
År 2
- Ekonomistyrning, 35 YH-poäng
- Affärsrådgivning och kundbemötande, 20 YH-poäng
- Beskattningsrätt, 40 YH-poäng
- Socialpsykologi och självledarskap, 5 YH-poäng
- Redovisning 3 - Årsredovisning och analys, 20 YH-poäng
- LIA 2, 50 YH-poäng
- Projektledning, 20 YH-poäng
- Examensarbete, 25 YH-poäng
Tillgodoräknande av kurs
Om du har läst en kurs tidigare som motsvarar en kurs som du planerar att läsa hos oss kan du ansöka om att tillgodoräkna kurs. För att du ska kunna tillgodoräkna en kurs ska du vara antagen till en utbildning hos oss. Ansökan om tillgodoräknande av en kurs ska ansökas senast fyra veckor innan kursstart.
Läs mer under ansökan på sidan om Behörighet, ansökan och antagning Öppnas i nytt fönster..
- Eva Appelquist, Aspia
- Maria Näslund, Accountor
- Ingrid Ekenberg, Ess2 Redovisning & Revision
- Erica Backlund Enered, Ecenered
- Lise-Lotte Runsvik, Contrado
- Svetlana Granlund, SBC
- Ann-Sofie Wallin, E&Y
- Elena Sundin, Grant Thornton
- Studeranderepresentant från 2 årskurser
- Jeanette Larsson, Utbildningsledare
- Jennie Sjögren, Rektor för Yrkeshögskolan Mitt och ansvarig chef för marknadsföring, kommunikation och uppsökande verksamhet.
Ledningsgruppen för utbildningen ska:
1. se till att utbildningen genomförs enligt lagen (2009:128) om yrkeshögskolan, denna och andra förordningar och föreskrifter som har meddelats av Myndigheten för yrkeshögskolan samt i enlighet med beslut av myndigheten
2. anta sökande till utbildningen
3. pröva frågor om tillgodoräknande enligt 2 kap. 12 §
4. utfärda examens- och utbildningsbevis
5. svara för att ett systematiskt kvalitetsarbete bedrivs.
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till yrkeshögskolan måste du ha förkunskaper som motsvarar utbildning på gymnasienivå. Du är behörig att antas till en utbildning om du:
- avlagt en gymnasieexamen i gymnasieskolan eller inom kommunal vuxenutbildning,
- har en svensk eller utländsk utbildning som motsvarar kraven i 1,
- är bosatt i Danmark, Finland, Island eller Norge och där är behörig till motsvarande utbildning, eller
- genom svensk eller utländsk utbildning, praktisk erfarenhet eller på grund av någon annan omständighet har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen.
Om du har utländsk gymnasieexamen behöver du skicka med ett utlåtande från Universitets- och högskolerådet (UHR), för att vi ska kunna behandla din ansökan. Läs mer om bedömning av utländsk utbildning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Särskild behörighet
Lägst betyg E/3/G i följande kurser/utbildning eller motsvarande kunskaper:
- Engelska 6
- Matematik 2 (a, b eller c)
- Svenska 2 eller svenska som andraspråk 2
Om du saknar en behörighet till utbildningen kan du vända dig till din hemkommuns Vuxenutbildning och ansöka om det. Om du bor i Sundsvalls kommun kan du göra en ansökan på Vuxenutbildning Sundsvall. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Reell kompetens
Du kan hänvisa till reell kompetens och beskriva på vilket sätt du anser att du har motsvarande kunskaper. Ledningsgruppen kommer då under antagningsprocessen att bedöma om din ansökan om reell kompetens kan godkännas eller inte. Du behöver fylla i en kompetenskartläggning samt bifoga den i din ansökan om du vill hänvisa till reell kompetens.
Du hittar formuläret för kompetenskartläggning hos Myndigheten för yrkeshögskolan. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Om det uppstår konkurrens bland platserna kommer ett urval att göras. Urvalet baseras på ett meritvärde som beräknas utifrån ditt betyg. Detta innebär att varje sökande får ett specifikt meritvärde kopplat till sin ansökan, och det är detta värde som ligger till grund för urvalsprocessen.
Ingen start 2025.