Nytt system utreds för insamling av matavfall och förpackningar utanför din dörr
Regeringen har beslutat att alla kommuner i Sverige från 2024 har ansvar för att samla in hushållens förpackningar för återvinning. Från och med 2027 så ska den insamlingen ske direkt vid din fastighet.
I mars ska kommunfullmäktige ta ett beslut om hur insamling av förpackningar ska ske fastighetsnära i Sundsvall. Fastighetsnära insamling innebär att du lämnar dina förpackningar till återvinning i direkt anslutning till ditt boende.
– Det nya insamlingssystemet kommer att innebära att även du som bor i en villa eller har ett fritidshus i Sundsvalls kommun kan sortera matavfall och förpackningar direkt vid din fastighet, säger Linnea Mothander, miljöstrateg på Sundsvalls kommun
Den nya insamlingen av förpackningar beror på en lagförändring
Förändringarna började gälla vid årsskiftet och innebär att ansvaret för insamling av hushållens förpackningar ska hanteras av kommunen. Det är fortfarande enligt producentansvaret den som tillverkat förpackningen som ansvarar för att den sedan tas om hand och återvinns, men kommunen står för själva insamlingen.
– Sundsvallsborna lämnar idag in 73 kilo förpackningar och tidningar till återvinning per person och år. Det är MittSverige Vatten & Avfall som samlar in rest- och matavfall och de kommer i framtiden även att samla in de förpackningar som vi idag lämnar till återvinningsstationerna. Idag samlas de in av Förpacknings- och tidningsinsamlingen (FTI), säger Linnea Mothander.
Två typer av insamlingssystem utreds
Förutom förpackningar så kommer matavfall, restavfall och tidningar även fortsättningsvis att samlas in. Tyréns har tagit fram en rapport som jämför olika typer av insamlingar. De system som Sundsvalls kommun valt att titta vidare på är:
- Insamling av olikfärgade påsar med efterföljande optisk sortering
- Insamling i fyrfackskärl (endast småhus)
I rapporten från Tyréns så har konsulterna jämfört kostnader för införande av de två systemen och finner att de är ungefär likvärdiga.
Här kan du läsa rapporten i sin helhet Utredning av fastighetsnära insamling i Sundsvalls kommun Pdf, 950 kB.
Beslut om fortsatt arbete i mars
Under januari så ska en tjänsteskrivelse lämnas till kommunfullmäktige där rapporten är ett underlag för beslut. Kommunfullmäktige fattar sedan beslut i mars om vilket av alternativen för fastighetsnära insamling som Sundsvalls kommun ska fortsätta arbeta mot.
Det nya insamlingssystemet kommer sedan att införas tidigast 2027.
Fakta
Optisk sortering
Här sorteras avfallet i olikfärgade påsar och samlas sedan in i samma kärl. Det sorteras sedan efter insamlingen i en anläggning där de olikfärgade påsarna separeras genom optisk avläsning. En sån sortering kräver att en särskild anläggning byggs.
Det kärl som finns idag för matavfall vill Sundsvalls kommun behålla, så enbart restavfall och förpackningar skulle i så fall sorteras med optisk sortering.
Fyrfackskärl
Med systemet fyrfackskärl så har varje hushåll två avfallskärl med fyra fack i vardera. Där sorteras matavfall, restavfall, tidningar och samtliga förpackningar. Ett system som finns i bland annat Härnösands kommun och som gett bra resultat.
Kontakt
Linnea Mothander, miljöstrateg Sundsvalls kommun
Linnea.mothander@sundsvall.se
Tel: 060-19 26 35
Senast ändrad: , klockan