Torsboda i fokus under träff för företagare i Indal, Liden och Holm – en etablering en möjliggörare på Sundsvalls landsbygd
Indal, Liden och Holm har potential att växa och bli hem till många fler. Kommunen samordnade träff för företagare i området för att prata om möjligheterna med en etablering i Torsboda.
I mitten av mars samlades företagare från Indal, Liden och Holm för att få veta mer om satsningen på en stor etablering i Torsboda. Fokus låg på möjligheterna som kommer med Indal-Liden-Holms närhet till etableringsområdet.
– När vi får en etablering till regionen kan vi räkna med en stor inflyttning till Sundsvalls kommun. Indal, Liden och Holm ligger inom pendlingsavstånd från etableringsområdet – på bara 20 minuter tar du dig mellan Indal och Torsboda. Samtidigt är det en plats med stor potential att växa och bli hem till många fler, säger Marianne Leek, Landsbygdssamordnare på Sundsvalls kommun.
Sundsvall,Timrå och Härnösand planerar för en stor etablering i Torsboda
Tillsammans i jakten på den stora etableringen – tre kommuner i samverkan kring attraktiva Torsboda
Etableringen i Torsboda en möjliggörare på landsbygden
Det blev en bra uppslutning på mötet med drygt 25 företagare på plats. Med på länk var Mattias Wikström, processledare på Torsboda Industrial Park AB, för att berätta varför Sundsvallsregionen behöver en stor etablering och vad den kommer innebära. En viktig poäng med träffen var att prata om att hela regionen kommer ha en roll i det här.
– Driver man ett mindre företag på landsbygden i Sundsvall kanske man inte tänker att en etablering, som geografiskt sätt ligger i Timrå, kan vara en möjliggörare för den egna verksamheten. Därför är det viktigt att vi pratar om etableringen med aktörer i hela Sundsvalls kommun – utifrån hur det kan komma att se ut där du verkar, säger Marianne.
Om många flyttar till Indal, Liden och Holm kommer de flesta verksamheter i området behöva växa, eftersom det kommer finnas större behov av allt. Däribland skola, vård, matbutiker, byggentreprenader, restauranger och frisörer. Det gäller att alla aktörer är på tårna och tar höjd för det.
– Jag tycker vi fick bra information under träffen och sen är det ju alltid kul att träffa andra företagare från trakten, säger Mikael Broman som var en av företagarna på plats.
Viktigt med samverkan och en väg in i kommunen
För att hjälpa de som verkar i Indal, Liden och Holm att ta nästa steg jobbar Marianne, i sin roll som landsbygdssamordnare på kommunen, med att skapa förutsättningar för det.
– Att skapa tillfällen där företagare kan mötas för att prata om gemensamma utmaningar och möjligheter är viktigt. Det är också kontakten med kommunen, eftersom det på ett eller annat sätt behövs för att expandera. Här skulle man kunna säga att jag fungerar som en lots in i kommunen genom att hjälpa dig hitta rätt kontaktvägar, säger Marianne.
Ny träff i Liden 27 april
Träffen, som anordnades av Sundsvalls kommun i samverkan med Lokala rådet i Indal-Liden-Holm, uppskattades av företagen som gärna ville fortsätta träffas. En ny träff är redan inbokad och kommer hållas i Liden den 27 april. Då kommer länsbygderådet från den ideella föreningen ”Hela Sverige ska leva” vara på plats för att hålla i samtal om utveckling på landsbygden.
Lokala rådet är en del av kommunens arbete med att utjämna sociala skillnader i Sundsvall. Rådet finns till för att diskutera och prioritera vilka insatser som behövs lokalt. Med i rådet är förtroendevalda, representanter från närings- och föreningsliv samt lokala ungdomar.
Läs mer om Lokala rådet här: Ett jämlikt Sundsvall är ett Sundsvall som håller ihop Länk till annan webbplats.
Senast ändrad: , klockan