Fallolyckorna minskade med över 60 procent i test med AI-teknik på Norra Kajens äldreboende
På Norra Kajens äldreboende i Sundsvall pågår ett test av fallsensorer. Fallen har minskat väsentligt, samtidigt som den nya tekniken underlättar undersköterskornas jobb. I höst ska beslut tas om fallsensorerna ska införas på fler kommunala boenden.
Sedan sista januari i år pågår ett test med fallsensorer på Norra Kajens äldreboende. Det handlar om en AI-teknik som ska minska risken för att boende ramlar. En teknik som Sundsvalls kommun är bland de första att testa i Sverige.
Över 60 procent färre fall jämfört med tidigare
Tre månader in i testet gjordes en utvärdering som visar att fallolyckorna minskat markant. Fallsensorn testas av sammanlagt 20 boende. Bland dessa har fallen minskat från totalt 22 fall – räknat på totala antalet fall i gruppen på en tremånadersperiod – till 8 fall. En minskning med hela 64 procent.
– Vi undersköterskor kände redan efter ett par veckor att fallen måste ha minskat väsentligt. Nu har vi fått det bekräftat, vilket känns fantastiskt, säger Ida Amérus, undersköterska och metodutvecklare på Norra Kajens äldreboende som även projektlett testet.
Fallsensorn ställs in efter behov och gör det möjligt att förebygga fall innan de inträffar
Varför fallsensorn fungerar så bra tror Ida är för att det går att ställa in den efter varje boendes behov. Och justera inställningarna när det behövs.
– Det larm vi använder i vanliga fall är golvlarm. De fungerar på samma sätt för alla, de larmar när den boende passerar larmet som står på golvet. Fallsensorn är mycket mer flexibel, säger Ida.
– Om en person har lätt att ramla när hen ställer sig upp kan vi ställa in att fallsensorn ska larma oss redan när personen sätter sig upp i sängen. Så vi kan hinna dit innan och förhindra fallet. Skulle någon ramla så spar fallsensorn just den sekvensen, vilket gör att vi kan se hur fallet gick till i efterhand. Det gör det möjligt för oss att göra anpassningar för att det inte ska hända igen.
- Fallsensorn sitter i taket i den boendes rum. Med hjälp av infrarött ljus skannar den av rörelser i rummet
- Fallsensorn kan reagera på olika typer av rörelser. I samråd med den boende ställer medarbetare på äldreboendet in vilka rörelser sensorn ska reagera på. Fallsensorn kan ställas in så att den reagerar på olika typer av rörelser under olika tidpunkter av dygnet.
- Registrerar fallsensorn en rörelse som den är inställd att reagera på utlöser den ett larm
- När larmet går tillkallas medarbetare på boendet på tre sätt: via en app i mobilen, via sms och via befintligt kallelsesystem som larmar med ljud i den boendes rum
- Fallsensorn har ingen inbyggd kamera eller mikrofon. Den visualisering som sensorn skapar när ett fall inträffar görs med hjälp av information från det infraröda ljuset.
Den nya tekniken underlättar för medarbetarna på boendet
Fallsensorerna har även underlättat arbetet för undersköterskorna på boendet. Ida berättar om hur några medarbetare som jobbar natt upplever att den nya tekniken fungerar.
– De behöver inte kolla till de boende lika ofta, vilket gör att de kan finnas någonstans där de verkligen behövs istället. Larmar det från flera rum samtidigt kan de bedöma vart de behöver hjälpa till först, eftersom de kan se fallen direkt i mobilen. De behöver heller stänga av och på larmet när de går in och ut ur ett rum eftersom fallsensorn, till skillnad från golvsensorn, bara reagerar på de rörelser den är inställd på.
I höst tas beslut om fallsensorer ska införas på fler kommunala boenden
Testperioden med fallsensorer på Norra Kajens äldreboende sträcker sig till 30 september i år. Därefter kommer förvaltningsledningen ta ställning till om användandet av fallsensorer ska utökas och införas på fler äldreboenden eller andra typer av boenden inom kommunen.
– När jag pratar med andra enhetschefer boenden finns ett stort intresse av att nyttja den här tekniken. Med tanke på hur goda resultat den visat hittills tror jag den kan bidra till en trygg äldreomsorg, säger Lisa Olsson, tidigare enhetschef på Norra Kajens äldreboende.
Senast ändrad: , klockan