Städning av gator och trottoarer
Här hittar du information om sandupptagningen i Sundsvall.
På våren sopar vi upp sanden och gruset som vi använt för halkbekämpning under vintern. Vi följer en preliminär tidplan för sandupptagningen och du kan se när vi sopar i ditt område.
Preliminär turordning
Sandupptagningen anpassas efter väderförhållanden och sker efter preliminär turordning. Turordningen avser framförallt villagator och andra mindre gator samt vissa gångbanor. Cykelbanor är prioriterade och sopas i början av sandupptagningsperioden, om det inte finns risk för halka.
Ibland blir det förseningar i tidplanen. Till exempel om maskiner och fordon går sönder och måste repareras eller om det regnar mycket, då blir det för blött för att sopa. Ibland kan det också bli så att vi sopar ett område lite tidigare än beräknat. För att kunna få bort all sand och grus efter vintern behöver vi ofta sopa i flera omgångar.
Se när vi sopar i ditt område

Starten för årets sandupptagning har fördröjts någon vecka på grund av att det nyligen var snö och minusgrader. Sopningen av respektive område beräknas ta ungefär två veckor, men det kan både gå snabbare och ta längre tid, beroende på bland annat väderförhållanden.
Gatorna i våra bostadsområden sopas i följande ordning:
|
|
Vecka 17 och 18 (24 april - 7 maj) |
|
Vecka 19 och 20 (8 maj - 21 maj) |
|
Vecka 21 (22 maj - 28 maj) |
|
Vecka 22 och 23 (29 maj - 11 juni) | ·
|
Vecka 24 och 25 (12 juni - 25 juni) |
|
Slutet av april/början av maj | På nedanstående platser har vi externa entreprenörer som sopar upp sanden.
|
Gång- och cykelvägarna
Alla gång- och cykelvägar beräknas vara färdigsopade i slutet av April
Underlätta för sandupptagningen/sopningen
För att sandsopningen ska flyta på så smidigt som möjligt kan du som boende underlätta vårt arbete. Det kan du göra bland annat genom att, i den mån det är möjligt, undvika att parkera bilen på gatan under perioden vi sopar i ditt område.
Du som äger en fastighet (villa eller flerbostadshus) har ansvar för sandupptagningen på trottoarer och gångvägar intill fastigheten. Om trottoaren eller gång/cykelvägen ägs av kommunen kan du sopa ut gruset i gatan så tar kommunens fordon med sanden när gatan sopas.
Det underlättar också om du som fastighetsägare klipper ner växtlighet som hänger ut över gatan så att vi kommer åt och kan sopa ordentligt.
Om ditt område inte finns med i tidplanen för kommunens sandupptagning kan det vara för att gatorna sköts av en vägförening eller samfällighet som ordnar sandupptagningen själva.
Observera att sandupptagning för de större vägarna (E4, E14, Bergsgatan, gamla E4 genom stan med mera) sköts av Trafikverket.
Fastighetsägares ansvar vid sandupptagning
Du som bor i villa eller liknande har ansvar för sandupptagningen på trottoarer och gångvägar intill din fastighet. Om du sopar ut sanden på gatan innan vi sopar gatan så slipper du själv ta reda på sanden. Sanden som ligger på trottoarerna ska sopas ut på gatan i god tid innan vi planerat att komma till ditt område. Du kan också välja att ta hand om den till kommande vinter.
Sand från gårdar eller parkeringsplatser samt löv och annat trädgårdsavfall får inte sopas ut på gatan.
Under sandupptagningsperioden är det extra viktigt att du parkerar rätt och följer både datumparkeringen och den provisoriska skyltningen så att sopmaskinerna kommer fram.
För att vi ska kunna ta bort sand och grus på gatan är det viktigt att vi kommer fram med sopmaskinen. Var noga med att parkera rätt och tänk på att det kan förekomma tillfälliga parkeringsregler på din gata. Om du har garage eller infart underlättar du för oss om du parkerar där.
Det händer att grus och sand kan bli kvar på vissa ställen. Det beror på att parkerade bilar och andra hinder gör det svårt att komma åt all mark. Därför är det mycket viktigt att respektera de parkeringsförbud som tillfälligt gäller under sandupptagningen.
Parkeringsförbud på vissa vägar
En del vägar har parkeringsförbud den dagen vägen ska sopas. Då sätter vi upp särskilda skyltar i god tid. Tyvärr räcker det med en enda felparkerad bil för att försena sopningen, så var extra uppmärksam på gatan där du brukar parkera under mars och april.
Ibland sopar vi på nätterna när det är mindre trafik, eftersom det är effektivare och säkrare att arbeta på gator samt gång- och cykelbanor när det är mindre människor ute. Dessutom behöver vissa gator sopas nattetid då det är parkeringsförbud på gatorna.
Vatten binder dammet
För att gatusopningen ska damma så lite som möjligt kör en vattenbil före arbetslagen för att binda dammet när det sopas upp. Varje arbetslag använder en traktor med en så kallad sopvals som sopar sanden mot vägkanten. Sedan kommer en lastbil som sopar upp sanden på lastbilsflaket.
Felanmälan
Vi är tacksamma om du anmäler allvarligare fel. Om sopmaskinen kommer senare än vad som anges i den preliminära tidplanen är vi medvetna om det och kommer att påbörja arbetet så snart som möjligt.
Skicka in en felanmälan Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Skada på bil eller annat föremål
Om något tagit skada i samband med sopningen kan du anmäla det genom att anmäla en skada till oss. Observera att Sundsvalls kommun inte ansvarar för alla skador som kan inträffa. Det går bara att få ersättning då det blir bevisat att Sundsvalls kommun eller en anlitad entreprenör orsakat skada genom fel eller försummelse enligt skadeståndslagens bestämmelser.
Snöröjning och halkbekämpning
Kontakt
Servicecenter kundtjänst
Kundtjänst för fastigheter, gator, park, parkeringsautomater med mera
-
Telefon:
-
E-post:
-
Adress:
Sundsvalls kommun, 851 85 Sundsvall
-
Öppettider:
Felanmälan på telefon vardagar klockan 7.00-16.00.
Linnéa Lång
Kommunikationsstrateg
-
Telefon:
-
E-post:
Mina sidor och e-tjänster
Logga in för att följa upp dina ärenden och ta del av de e-tjänster som Sundsvalls kommun har att erbjuda. Du loggar in med e-legitimation i form av bank-id eller mobilt bank-id. Om du saknar e-legitimation kan du beställa det via din bank eller Skatteverket.
Om e-legitimation, Skatteverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
E-tjänster för Samhällsplanering och trafik
- Ansökan om parkeringstillstånd för rörelsehindradLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om transportdispensLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om vägvisningLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Ansökan om återbetalning parkeringsavgiftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Delgivningskvitto gällande parkeringstillstånd för rörelsehindradeLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Dispens från lokal trafikföreskriftLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Handräckning av fordonsflyttLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Planbesked - begäranLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
- Synpunkt och klagomål på färdtjänst, riksfärdtjänst och anropsstyrd kollektivtrafikLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster