Avgiftskontroll
Sundsvalls kommun tillämpar årlig avgiftskontroll med två års fördröjning. Under 2025 kontrollerar vi inkomståret 2023.
Nedan hittar du svar på de vanligaste frågorna om avgiftskontroll.
Om du hade en eller flera kommunala placeringar i förskola, pedagogisk omsorg eller fritidshem under delar av eller hela året 2023 omfattas du av granskningen.
Vårdnadshavare har ansvar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållanden så att avgiften för hushållet blir rätt. Avgiften grundas på hushållets totala skattepliktiga inkomst, oavsett om det finns gemensamma barn eller inte.
Syftet med kontrollen är att följa upp att alla betalar rätt avgift. Det är en rättvise- och trygghetsfråga att alla behandlas lika och betalar avgift enligt den taxa som gäller.
Kommunen har rätt att kontrollera inlämnad inkomstuppgift hos Skatteverket. Vi hämtar uppgifter från Skatteverket om din årsinkomst två år tillbaka i tiden. Sedan delar vi din årsinkomst med tolv och får fram en beräknad månadsinkomst. Resultatet jämförs med den inkomstuppgift du lämnat till kommunen. Om de beloppen inte är lika, betyder det att din avgift varit för hög eller för låg. Då räknar vi om avgiften, och får fram vilket belopp ni skulle ha betalat.
Den slutgiltiga taxeringen som görs av Skatteverket har vi tillgång till först två år senare. Kontrollen görs därför två år bakåt.
Platsinnehavaren har ansvar för att meddela rätt inkomst och familjeförhållande så att avgiften för hushållet blir rätt. Avgiften grundas på hushållets totala skattepliktiga inkomst, oavsett om det finns gemensamma barn eller inte.
Platsinnehavare kan vara vårdnadshavare, förälder eller familjehem.
Vid oregelbunden inkomst rapporterar du inkomsten varje månad till Barn- och utbildningsförvaltningen. Om inkomsten varierar stort månad för månad kan en genomsnittlig uppskattning av inkomsten anges. Om den inkomst du registrerat visar sig vara högre eller lägre mot den taxerade inkomsten kommer du att få avgiften justerad när vi gör avgiftskontroll för det aktuella året.
Vad räknas som inkomst?
Med inkomst menas alla pengar som du betalar skatt på, exempelvis inkomst av tjänst (inklusive OB-tillägg och övertid), föräldrapenning, sjukpenning med mera.
Studiestöd, försörjningsstöd, bidrag, introduktionsersättning för flyktingar, ersättning enligt lagen om bistånd till asylsökande med mera är inte avgiftsgrundande inkomst.
Läs mer om avgifter och regler för plats i kommunal förskola, fritidshem och pedagigisk verksamhet på sidan Avgifter och regler. Länk till annan webbplats.
Du anmäler inkomst via E-tjänst förskola/fritidshem.
Fakturorna skickas i tre omgångar beroende på när räkningsmottagaren är född.
Född januari-april
Fakturan kommer i slutet av februari och förfaller 2025-03-31.
Född maj-augusti
Fakturan kommer i slutet av mars och förfaller 2025-04-30.
Född september-december
Fakturan kommer i slutet av september och förfaller 2025-10-31.
Visar det sig att den inkomst du lämnat till oss är lägre eller högre än den taxerade inkomsten så innebär det att vi kommer att justera din avgift för det aktuella kontrollåret.
- Om du har betalat för mycket i avgift under året så betalar vi tillbaka mellanskillnaden till dig. Om du har obetalda fakturor hos kommunen kommer dessa att regleras i första hand och det kommer att påverka eventuell återbetalning.
- Om du har betalat för lite i avgift under året så får du en faktura på mellanskillnaden.
Belopp under 600 kronor faktureras eller återbetalas inte.
När får jag min faktura?
Vi skickar ut fakturor löpande under året. Kontrollen genomförs månadsvis vilket innebär att de som får fakturor i början av året är de fakturamottagare som har födelsemånad i januari, februari och mars och så vidare. Vi kan tyvärr inte koppla ihop belopp från avgiftskontrollen med den vanliga avgiften på grund av tekniska skäl.
Om du har betalat för mycket i avgift
Om du har betalat för mycket i avgift det aktuella kontrollåret får du en kreditfaktura. Det betyder att du kommer att få tillbaka beloppet som står på fakturan. Om du har anmält autogiro till kommunen kommer pengarna att sättas in på det kontot. Om du vill ha pengarna insatta på ditt konto måste du kontakta Serviccenter kund på 060- 19 10 00 eller ssckund@sundsvall.se.
På kreditfakturor står beloppet du ska få tillbaka i minus.
Exemplet nedan visar att man ska få tillbaka 1 277kr.
Om du har betalat för lite i avgift
Om du har betalat för lite i avgift det aktuella kontrollåret får du en faktura på det belopp du ska betala. Om du har anmält autogiro till kommunen så kommer pengarna att dras automatiskt från det kontot.
Vad har jag gjort för att få fel avgift?
Det vanligaste felet är att du inte lämnat en aktuell inkomstuppgift till Barn - och utbildningsförvaltningen. En annan vanlig orsak till att det blir fel är att man inte räknat med allt som är skattepliktigt i månadsinkomsten.
Många räkningsmottagare har inte angett sina familjeförhållanden enligt de regler vi har. Inkomsten för en sammanboende vuxen utgör också underlag för avgiften, även om den personen inte är förälder till ditt barn.
Läs mer om avgifter och regler för plats i kommunal förskola, fritidshem och pedagogisk verksamhet på sidan Avgifter och regler. Länk till annan webbplats.
Jag har separerat, vem ska betala fakturan?
Den som var fakturamottagare under det år som kontrolleras får besked om eventuellt återbetalningskrav eller pengar tillbaka. Om familjeförhållanden har förändrats går fakturan eller återbetalningen till den som var fakturamottagare det aktuella kontrollåret. Ni får själva komma överens med varandra om hur in- eller utbetalningen ska fördelas. Sundsvalls kommun kan inte erbjuda någon hjälp när det gäller fördelningen.
Vi har inte använt platsen det aktuella kontrollåret, ska vi ändå betala?
Det är platsinnehavarens ansvar att säga upp plats i förskola, fritidshem eller pedagogisk omsorg om platsen inte används. Uppsägning av plats ska ske via kommunens webbtjänst för förskola, fritidshem och
pedagogisk omsorg eller skriftligt på anvisad blankett senast 30 dagar före den dag barnet ska sluta. Kommunen tar ut avgift under uppsägningstiden.
Om platsen inte är uppsagd omfattas du av avgiftskontrollen.
Vad gör jag om jag inte kan betala fakturan?
Fakturan ska betalas, men du kan få anstånd med betalningen eller dela upp fakturan.
Kontakta Servicecenter kund som gör en bedömning utifrån tidigare betalningshistorik.
060-19 10 00
ssckund@sundsvall.se
Fakturans innehåll
Behöver du hjälp att tyda innehållet i fakturan är du välkommen att kontakta oss på 060-19 10 00.
Vad ska jag göra om jag tycker att uppgifterna på fakturan inte stämmer?
Eventuella anmärkningar mot fakturan ska göras inom 10 dagar från fakturans mottagande. Detta görs skriftligt till avgiftskontroll@sundsvall.se.
Ange fakturanummer och beskriv vad du anser inte stämmer med fakturan. Vi besvarar dig så snart vi kan.
Vi hanterar ärendena i den ordning de kommer in till oss. Ärenden som kräver mer granskning för att kunna få ett svar tar något längre tid.
När du kontaktat oss får du en bekräftelse på att ärendet har kommit fram och att vi återkommer till dig så snart vi kan.
Kontakt
Avgiftskontroll
Om du anser att innehållet på fakturan inte stämmer:
E-post: avgiftskontroll@sundsvall.se
Servicecenter Kundreskontra för avgiftskontroll
Frågor om avbetalning eller flytta förfallodatum:
Telefon: 060-19 10 00
E-post: ssckund@sundsvall.se