Restaurang- och livsmedelsprogrammet
Om du vill lära dig om bra råvaror, tillagning, dryck, servering, service eller entreprenörskap är Restaurang- och livsmedelsprogrammet något för dig.
Människor besöker restauranger och beställer hem mat allt mer och det ökar kravet på duktiga kockar och serveringspersonal. Hos oss får du lära dig om bra råvaror och hur man tillagar dem, om dryck, servering, service och entreprenörskap. Du får också möjlighet att utveckla din kreativitet och testa dina idéer inom matlagning.
I vår egen restaurang lär du dig grunderna i ett metodkök, att laga mat, ta emot beställningar och servera gäster. Vi blandar teori med praktik och det bidrar till ett omväxlande lärande. Bland annat läser du kurser som ger dig kunskaper i hygien, näringslära, försäljning, service, specialkost och alkoholservering.
Vi har ett nära samarbete med restaurangbranschen, vilket ger dig ett försprång på arbetsmarknaden, både nationellt och internationellt. Genom arbetsplatsförlagt lärande (APL) kommer du i kontakt med yrkeslivet och får öva på dina färdigheter ytterligare. Det finns även möjlighet till utlandspraktik i årskurs tre där vi bland annat har ett samarbete med en 5-stjärnig resort på Cypern samt ett 4-stjärnigt hotell i miljonstaden Dublin.
Läs reporteget om Axel och Jonatans framgångar i UF Länk till annan webbplats.
Restaurang- och livsmedelsprogrammet är ett yrkesprogram med lokaler på Hedbergska och Altinska.
Framtida yrken och studieområden
Efter avslutad utbildning har du möjlighet att arbeta som exempelvis, kock,servitör eller kallskänka. Genom att läsa till Svenska 2 och Svenska 3 kan du också läsa vidare till bland annat dietist eller sommelier på högskola eller universitet.
För att vara behörig till Restaurang- och livsmedelsprogrammet krävs godkända betyg i svenska eller svenska som andraspråk, engelska och matematik samt i minst fem av grundskolans övriga ämnen.
Kök eller servering
Utbildningens båda inriktningar finns i det Altinska huset. Där ligger också restaurangen som är öppen för allmänheten. Det innebär att du får laga mat och servera gäster precis som på vilken annan restaurang som helst. I den trygga miljön får du lära dig att hantera restaurangbranschens utmaningar för att bli anställningsbar efter gymnasiet.
Välkommen att äta lunch och middag hos oss!
När du är gäst hos oss får eleverna möjlighet att träna på sitt kommande yrke.
Titta gärna förbi på en lunch eller varför inte boka ett bord till våra populära onsdagskvällar?
När Sundsvalls gymnasiums esteter uppträder med sin vårshow har du möjlighet att innan föreställningen äta en supé hos oss.
Boka bord på telefon 060-19 24 46 eller 060-19 24 47.
Kontakt
Antonia Westerlund
Administratör IMS, BF, FS & RL
Telefon: 073-023 60 78
E-post: antonia.westerlund@sundsvall.se
Sara Nordström
Studie- och yrkesvägledare BF, FS & RL
Telefon: 073-038 15 98
E-post: sara.k.nordstrom@sundsvall.se
Marie Norell
Specialpedagog BF,FS & RL samt Samordnare BF
Telefon: 070-673 55 29
E-post: marie.norell@edu.sundsvall.se