Bra att veta om skolbiblioteket
Här hittar du det du behöver veta om att använda biblioteket
Genom skolbiblioteket hittar du litteratur och information. Förutom våra egna medier och databaser kan vi låna in böcker från andra bibliotek, ge dig med läsnedsättning tillgång till talböcker och så ger vi förslag på webbplatser med tillförlitlig information för ditt skolarbete.
Låna
Ditt skolkort /passerkort är också ditt lånekort. Ditt kort och dina lån är personliga. En del kursböcker och räknare lånas också via biblioteket. Du ansvarar för ditt kort och det du lånar, det är därför viktigt att hålla reda på dina egna kursböcker, och inte blanda ihop dem med någon annans.
Lånetiden på vanliga biblioteksböcker är normalt fem veckor, snabblån är en vecka och lånetid på kursböcker är så länge kursen pågår (normalt ett läsår).
Vi kan göra inlån av litteratur från andra bibliotek till era fördjupningsarbeten.
Saknar du något i biblioteket? Kontakta oss i personalen, så kan vi nästan alltid lösa det.
Påminnelser
Påminnelser om att återlämna ett lån kommer först i Gmail, så kolla gärna den då och då. Sedan kan du få påminnelse i Vklass eller via brev om du inte har förlängt eller återlämnat efter påminnelsen i Gmail.
Förlänga lån
Du kan förlänga ett lån så länge det inte är kö på den. Du kan antingen förlänga lånet själv i biblioteket, mejla personalen (kontaktuppgifter längst ner på sidan) eller förlänga lånet via Bibliotekskatalogen Öppnas i nytt fönster.. Logga i så fall in med hela ditt personnummer (inklusive fyra sista) och koden du fick vid skolstart. Kontakta bibliotekspersonalen om du vill välja en ny kod.
Lämna tillbaka lån
Sådant som har lånats via biblioteket måste också återlämnas via biblioteket. Lämna tillbaka ditt lån själv vid lånedatorn, i bibliotekets återlämningsskåp eller direkt till personalen. Det finns återlämningsskåp i anslutning till båda enheternas entréer.
Hur kursböckerna ska återlämnas får du veta av din lärare när det är dags. Det görs ofta gemensamt med klassen/gruppen.
Håll reda på dina lån och kom ihåg att återlämna dem så att vi kan fortsätta använda det i skolan. Om dina lån inte kommer tillbaka kan du bli ersättningsskyldig.
Ska du sluta på skolan, byta program eller klass?
Om du byter program eller klass kan du behöva byta ut kursböcker. Kolla upp vilka byten du behöver göra. Om du slutar på skolan måste lånat material återlämnas till biblioteket.
Vi kan i många fall låna in böcker från andra bibliotek vid behov eller önskemål. Här kan du se en lista på andra ställen där du kan hitta litteratur.
Legimus, MTM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – om du har en läsnedsättning kan vi skapa en användare åt dig i hjälpmedlet Legimus som innehåller talböcker och punktskriftsböcker. Se mer information om Legimus under fliken Hjälpmedel för dig som har en läsnedsättning
Sundsvalls stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Ansök om bibliotekskort, Sundsvalls stadsbibliotek Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.- om du vill låna själv på Sundsvalls stadsbibliotek eller komma åt deras e-böcker/e-ljudböcker eller andra tjänster behöver du ha ett konto hos dem också.
Biblioteket, Mittuniversitetet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – vi kan låna in böcker från Mittuniversitets bibliotek till dina skolarbeten. Är du över arton år kan du skaffa eget konto och låna där själv. Ansök om bibliotekskonto Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Libris Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en gemensam katalog för Sveriges bibliotek
Litteraturbanken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – digitaliserad svensk, klassisk litteratur.
Om du har en läsnedsättning kan vi i biblioteket skapa ett konto åt dig i tjänsten Legimus om din specialpedagog eller lärare har önskat det. Är du under arton år måste din vårdnadshavare antingen skriva under ett avtal som du sedan tar med till skolan eller höra av sig till biblioteket via telefon eller mejl. Du kan antingen få ett avtal i biblioteket eller skriva ut det själv via länken här nedanför. Om du redan har en användare sedan tidigare (till exempel från din förra skola) kan vi flytta över dig till Sundsvalls gymnasium för att kunna administrera kontot.
Talböcker har undantag i upphovsrättslagen för att tillgängliggöra litteratur till människor som har läsnedsättning till skillad från ljudböcker som är en kommersiell produkt som alla kan ta del av.
Legimus - vem kan skaffa konto? Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Biblioteksintroduktion
Vi kan presentera biblioteket för eleverna. Sker ofta första året under läsårsstart. Vi presenterar oss och berättar hur man lånar, hur man söker i katalogen och hittar i biblioteket, visar vilka databaser vi har tillgång till, hur man kan få tillgång till talböcker om man har en läsnedsättning eller hur man kan hitta medier på andra språk, till exempel.
Läromedel
Läromedel i en del ämnen lånas ut på elevernas biblioteksanvändare med hjälp av bibliotekssystemet. Bibliotekspersonalen kommunicerar upplägg inför varje utlån och återlämning.
Kom ihåg att allt som lånas via bibliotekssystemet även måste återlämnas via systemet så att det stämmer på elevernas konton vid påminnelser och så vidare. Tar ni emot läromedel från elever måste ni alltså komma ihåg att avregistrera dessa via biblioteket.
Återlämning sker i samlad klass/grupp så långt det är möjligt.
Klassuppsättningar
Vi streckkodsmärker och katalogiserar klass-/gruppuppsättningar vid förfrågan så att de kan lånas ut via bibliotekssystemet. Har lån gjorts via bibliotekssystemet måste de även återlämnas via bibliotekssystemet.
Hedbergska
Ämneslagen förvarar böckerna på egen institution. Biblioteksregistrerade böcker (märkta med streckkod) kan lånas ut via biblioteket.
Utlån: boka in en tid för lånetillfället. Vi kan komma ut till klassrummet och göra det, eller så kan ni komma till biblioteket.
Återlämning: boka antingen in hela klassen för gemensam återlämning eller låt alla elever enskilt lämna böckerna till biblioteket genom att påminna dem efter att ni har läst klart.
Västermalm
Klass- och gruppuppsättningar förvaras på engelskinstitutionen respektive i källaren (skönlitteratur på svenska), men lånas ut i skolbiblioteket.
Utlån: Boka in en tid och titel med den klass du ska läsa boken med.
Återlämning: boka antingen in hela klassen för gemensam återlämning eller låt alla elever enskilt lämna böckerna till biblioteket genom att påminna dem efter att ni har läst klart.
Bokpresentation
Vi berättar om några utvalda böcker exempelvis i samband med att elever ska välja valfri bok att läsa. Det kan hjälpa eleverna att välja bok (antingen direkt eller i framtida läsning), väcka läslust, bidra med kunskap om författare och litteratur. Eleverna blir också mer förberedda inför läsningen, vilket kan vara särskilt bra om man är ovan läsare eller har svårt för läsning.
Vi kan även presentera böcker för personal om ni vill ha inspiration till nya klassuppsättningar att köpa in eller vill få lite koll vad som finns kring ett visst tema och så vidare.
Läsning
Läsguider, ALMA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - vänder sig till vuxna som vill ha boksamtal med barn och unga
Litteraturbankens skola Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Elever som har en läsnedsättning
Vi kan skapa konton åt elever med läsnedsättning i Legimus, MTM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., en tjänst för anpassade medier, där du som specialpedagog eller lärare uppfattar ett behov. Mer information om det finns under fliken "Hjälpmedel för dig som har en läsnedsättning" längre upp på den här sidan.
För skola, MTM Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – här finns material för lärare, skolbibliotekarier, specialpedagoger och alla andra som arbetar med elever som av olika orsaker kan behöva lättläst eller talböcker.
Informationssökning, källkritik & sökkritik
Vi kan hjälpa till när eleverna gör skolarbeten där de behöver söka/hitta information. Vi kan då även visa upp våra databaser; vad de innehåller, hur de fungerar och hur man söker i dem.
Webbplatser
Handleda elever i informationssökning, Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Guide för källkritik för lärare, Skolverket Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Sök i MIK Sveriges Kunskapsbank, Mediemyndigheten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Nationalencyklopedins temapaket om källkritik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – klicka ”tjänster”, ”temapaket” och välj ”källkritik”
Digitala lektioner, Internetstiftelsen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Mediekompass Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - lektionstips och nutidskryss som kommer varje vecka under terminstid. Försöker också förmedla nyheter om vad som händer inom en föränderlig medievärld och ge exempel på medieinslag som kan användas i undervisningen i de flesta ämnen.
Källkritikbyrån Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – inspiration och kunskap om källkritik på nätet. Granskar falska påståenden.
Gymnasiearbetet
Gymnasiearbetet är ett tillfälle där informationssökning, genomgång av databaser och andra söktjänster (till exempel DiVA och Libris) samt vetenskapligt skrivande är relevant och kan behöva presenteras för eleverna.
Vi kan låna in böcker från andra bibliotek (fjärrlån) vid behov och vi kan hjälpa elever med enskilt sökande. Men det är också viktigt att de själva vet hur de ska gå tillväga eftersom de ska vara ”experter” på sitt ämne och eftersom sökningen är en process och en del i kunskapsbyggandet. Därför kan vi visa dem hur man kan tänka och gå tillväga.
Andra webbplatser
Nationalencyklopedin Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – innehåller mycket mer än bara uppslagsverket. Du hittar även filmer och TV- och radioprogram från bland annat UR och BBC, temapaket med fakta och läroplansknutna övningar kring olika ämnen, e-språk där man kan träna läs- och hörförståelse på engelska, spanska, franska, tyska och svenska. Faktatexter, jämförelser och diagram kring världens länder, religioner och klimat samt tillgång till Britannica School (engelska).
Medienavet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. – en tjänst för bokning och streaming av material med institutionella rättigheter. Tjänsten är en digital service för verksamheter som tillhör skolväsendet.
ERIC - institute of education sciences Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
Kontakt
Jenny Stenlund
Bibliotekarie Hedbergska
Telefon: 060-19 27 80
E-post: jenny.stenlund@edu.sundsvall.se
Adress: Vklass
Biblioteket Västermalm
Telefon: 060-19 17 53
E-post: eline.frost@edu.sundsvall.se
Öppettider: Måndag-fredag 08-16:30
Eline Frost
Bibliotekarie Västermalm
Telefon: 060-19 17 53
E-post: eline.frost@edu.sundsvall.se
Adress: Vklass