Lärlingsutbildning

Bild: Freepik
Att vara lärling innebär att du får möjlighet att lära dig ett yrke genom att kombinera arbete på en arbetsplats med studier i skolan.
Den största skillnaden mellan en lärlingsutbildning och annan yrkesutbildning inom Vuxenutbildningen är att du blir en del av ett arbetslag på en arbetsplats. På arbetsplatsen gör du det mesta av din yrkesutbildning och din yrkeslärare har nära kontakt med din handledare på arbetsplatsen.
Du spenderar 70 procent på arbetsplatsen och 30 procent på en skola som ansvarar för de gymnasiala kurser som ingår. På arbetsplatsen har du nära kontakt med en person som utses till din handledare. Målet med utbildningen är att du får den yrkeskompetens som arbetsgivare efterfrågar för en anställning.
Lärlingsutbildning kan anordnas inom kommunal vuxenutbildning och komvux som anpassad utbildning.
Vi erbjuder individuella lärlingsplatser, vilket innebär att du själv kontaktar företag och hittar din egen lärlingsplats.
I dagsläget har vi möjlighet att ta emot lärlingar inom VVS, Bageri/Konditori, Bygg- och anläggning, Fordon- och transport. Antal lärlingsplatser är begränsade.
Förutsättningar
Kunskapskraven för lärlingsutbildning är samma som motsvarande utbildning som bedrivs i skolmiljö. Du behöver ha förutsättningar att läsa en gymnasial yrkesutbildning. Bedöms du inte ha förutsättningar är du inte behörig att läsa.
Vi gör en kartläggning för att bedöma om du har förutsättningar att studera. Vi kartlägger dina språkkunskaper, utbildningsbakgrund, yrkeserfarenhet, motivation och studievana. Det är viktigt att du beskriver dina tidigare studier och arbeten i din ansökan. Om vi behöver ytterligare information blir du kallad till ett obligatoriskt kunskapstest och/eller ett kartläggande samtal.
Är du intresserad av en lärlingsutbildning?
Ta kontakt med våra studie- och yrkesvägledare (kontaktuppgifter hittar du nedan).
Kontakt
Frågor om yrkesutbildning
E-post: yrkesutbildning@sundsvall.se